Zonnepanelen vergelijken

Vraag nu gratis offertes aan
en kies de beste en goedkoopste.

Meest gestelde vragen zonnepanelen en zonneboilers

Meest gestelde vragen over zonne-energie installaties 

" De zon, een onuitputtelijke bron van schone energie en warmte" 
 
1) Waarom zonne-energie?  
Van de zon als energiebron wordt steeds meer gebruik gemaakt. Het gebruik van zonne-energie is namelijk niet alleen goed voor het milieu, maar betekent ook op termijn een besparing op uw energierekening. Het opwekken van elektriciteit via zonnepanelen of zonnecollectoren is dan ook één van de belangrijkste energiebronnen van de toekomst. 
 
2) Hoe werkt een zonne-energiesysteem?
Een zonne-energiesysteem zet zonlicht om in bruikbare energie. Er zijn  twee verschillende systemen: 

  • Zonnepanelen/ PV installatie
  • Zonnecollectoren/ zonneboiler 


Beide systemen kunnen op het dak worden gemonteerd. Bij een zonnepanelen- systeem wordt ongeveer 15 % van het opgevangen licht omgezet in elektriciteit. Bij een systeem met zonnecollectoren wordt ongeveer 50 % omgezet in bruikbare warmte.

3) Maar zo veel zon hebben we toch niet in Nederland?
Een zonnepaneel of zonnecollector werkt ook als het bewolkt is. Slecht een deel van het zonlicht wordt door de wolken tegengehouden. De rest wordt gewoon verspreid. 
 
4) Wat is het verschil tussen zonnepanelen en zonnecollectoren?
Een zonnepaneel zet licht om in elektriciteit, ook wel fotovoltaische zonne-energie genoemd.

Een zonnecollector zet zonlicht om in warmte voor verwarming van het leidingwater. 
 
5) Heb ik een vergunning nodig voor een zonnepaneel of zonneboiler?
Nee. Er geldt een vrijstelling van de vergunningsplicht, monumentale panden uitgezonderd. Omdat zonnecollectoren en zonnepanelen wel vanaf buiten zichtbaar zijn, gelden er wel bepaalde voorwaarden. Meer informatie over zonne-energie systemen en bouwvergunningen kunt u vinden op de website op www.vrom.nl.

6) Hoe werkt een zonnepaneel?
Een zonnepaneel of PV- paneel zet zonlicht om in elektriciteit. Er zijn twee manieren om de opgewekte stroom te gebruiken:

  1. Opslaan in accu’s :
    wanneer er geen elektriciteitsnet aanwezig is. Dat kan van toepassing zijn bij vakantiehuisjes, tuinhuisjes of zeiljachten. Dit noemt men autonome systemen.
  2. Netgekoppelde systemen:
    D.m.v. een omvormer (inverter) te koppelen aan een bestaand elektriciteitsnet. Dit wordt toegepast bij woonhuizen en gebouwen.


7) Hoe werken zonnecollectoren/ zonneboiler installaties?
Het principe is dat uw zelf warm water maakt met een zonneboiler. Dit gebeurt door de warmte van de zon op te vangen via zonnecollectoren en op te slaan in een vat. De collectoren absorberen dus het zonlicht en zetten het om in warmte. Deze warmte wordt in het voorraadvat afgegeven aan het leidingwater.

De zonneboiler wordt gebruikt voor het verwarmen van tapwater en ook eventueel ruimteverwarming. Is het water niet warm genoeg dan kan het worden naverwarmd door een verwarmingselement zoals een CV ketel, een geiser of een warmtepomp. 
 
De CV Ketel voor naverwarming
Via naverwarming door de CV ketel wordt de gewenste temperatuur bereikt.
De meeste HR CV- ketels zijn tegenwoordig geschikt voor de naverwarming.  Deze HR ketels zijn te herkennen aan een sticker met daarop de vermelding ‘NZ’, d.w.z. naverwarming zonneboiler

Vergelijk prijzen en services van leveranciers van zonne-energie installaties.